Autor |
Wiadomość |
Waluś |
|
 |
profes |
|
 |
Waluś |
Wysłany: Niedziela 15:04:34, 01 Lut 2009 Temat postu: |
|
ciągle tak uwazam:P pije yerbe, i mleko (kawa z przyzwyczajenia) a w czasie sesji jem więcej niz normalnie (o nareszcie mam czas pobyć w domu) i to jakieś kanapki z szyneczką, zółtym serkiem, camembert.. - mam więcej czas una przygotowanie tego.. niezdrowo to było na początku studiów - kawa, tosty i zupki w różnych akademikach:P P |
|
 |
Robak |
Wysłany: Niedziela 14:51:18, 01 Lut 2009 Temat postu: |
|
Waluś napisał: | ogólnie to w mojej lodówce e zawierają tlyko serki topione które jada tylko moja siostra:P ja się żywie zdrowo (na codzień) |
Zastanawiam się czy po upływie dwóch lat Waluś nadal uważa, że zdrowo się odżywia (jeżeli wogule w czasie sesji coś je ) |
|
 |
Robak |
Wysłany: Poniedziałek 17:43:57, 26 Mar 2007 Temat postu: |
|
Sok z Biedronki- Vivat niegazowany
Benzoesan sodu – związek organiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego o wzorze C6H5COONa.
W warunkach standardowych jest to białe, krystaliczne ciało stałe. Dobrze rozpuszcza się w wodzie (w temperaturze 20 °C 55 g na 100 cm³).
Benzoesan sodu działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. W połączeniu z Witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen. Zwłaszcza dyskusję wywołało umieszczanie benzoesanu sodu w niektórych drinkach butelkowanych - obecność tego związku oraz witaminy C w produktach je zawierających, powodowała formowanie się benzenu.
Benzoesan sodu ma dość szerokie zastosowanie w pirotechnice amatorskiej jak i komercyjnej. Wykonuje się z niego m.in. mieszanin świszczących. Jest dobrym żółtym barwnikiem płomienia, który spalając się wytwarza wyjątkowo duże ilości gazów.
E952: cyklaminiany; podejrzany
E951: aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię
E950: acesulfam K (acetosulfam) <słodzik>
E954: sacharyna; podejrzany |
|
 |
Waluś |
Wysłany: Sobota 13:58:34, 24 Mar 2007 Temat postu: |
|
nie w dżemach, serach zółtych szynkach pasztetach (naturalnych) musztardacch itp, masłach itp nie ma konserwantów |
|
 |
Biały |
Wysłany: Sobota 12:13:08, 24 Mar 2007 Temat postu: |
|
To ze nie ma podanego e-iles tam, to wcale nie oznacza ze go tam nie ma. Teraz podaja pelne nazwy chemiczne konserwantow.  |
|
 |
Waluś |
Wysłany: Czwartek 22:03:20, 22 Mar 2007 Temat postu: |
|
ogólnie to w mojej lodówce e zawierają tlyko serki topione które jada tylko moja siostra:P ja się żywie zdrowo (na codzień) |
|
 |
Biały |
Wysłany: Wtorek 22:43:28, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
O to pierwsza potrawa na mam nadziej dlugiej liscie.
Zupa grochowa firmy Mispol.
E450: difosforany sodu, potasu, wapnia; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E451: trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej; występuje w serkach topionych, wędzonkach i konserwach
E407: karagen; owrzodzenie jelit
E331: cytrynian sodu; nieszkodliwy; występuje w nieprzetworzonych rybach, skorupiakach i mięczakach
E250: azotyn sodu; rakotwórczy
E621: glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane; należy unikać
E412: guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka
E415: guma ksantanowa; nieszkodliwy
E330: kwas cytrynowy; miejscowe podrażnienie i próchnica zębów
E150a: karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy |
|
 |
Biały |
Wysłany: Wtorek 22:39:08, 20 Mar 2007 Temat postu: "E" czyli jestesmy tym co jemy |
|
W tym temacie możecie podawać co znajduje sie w rożnych daniach gotowych.
Jeśli ktoś nie wie gdzie to sprawdzić to podaje numer gg infobota(3217426).
Komenda jaka należy wpisać to: e!. |
|
 |